Opis produktu
FLORA Balance zawiera korzystne kultury bakterii w wysokim stężeniu i prebiotyk (inulinę). Składniki te wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego i wpływają na odbudowę mikroflory jelitowej u zwierząt.
Działanie aktywnych składników produktu:
Lactobacillus acidophilus – poprzez produkcję kwasu mlekowego, zwiększa kwasowość w jelicie, hamując tym samym rozwój patogenów takich jak Salmonella, Escherichia coli i Clostridium perfringens. Aktywnie uczestniczy w syntezie witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Specyfika Lactobacillus acidophilus polega na zdolności do hydrolizy mocznika, co pozwala na zmniejszenie jego endogennej produkcji, jak również wspomaga obniżenie jego stężenia we krwi w trakcie przewlekłej niewydolności nerek.
Lactobacillus plantarum – wspiera działanie redukujące zmiany w strukturze mikroflory przewodu pokarmowego, które pojawiają się zazwyczaj w wyniku działania długotrwałego czynnika stresowego.
Lactobacillus rhamnosus – poprzez produkcję kwasu mlekowego, zwiększa kwasowość w jelicie, hamując tym samym rozwój patogenów. Zdolność hamowania kolonizacji błony przewodu pokarmowego przez Clostridium perfringens u psów sięga 80%. Metabolity produkowane przez Lactobacillus rhamnosus stymulują odporność lokalną i ogólną organizmu. Dodatkowo przez wzbogacenie diety w powyższy szczep stwierdzono wyższą wrażliwość receptorów na insulinę i efektywniejszą utratę masy ciała w procesie odchudzania. Wykazano również zwiększone stężenie GABA – neuroprzekaźnika, który łagodzi zaburzenia nastroju i zmniejsza poziom odczuwanego lęku
Inulina –prebiotyk, frakcja rozpuszczalnego włókna pokarmowego, który wpływa korzystnie na wzrost pożytecznej mikroflory jelitowej, stymuluje rozwój bakterii z grupy Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Kwaśne metabolity korzystnej mikroflory uniemożliwiają wzrost bakterii potencjalnie patogennych.
Przeznaczenie:
- nieprawidłowa dieta,
- wspomaganie procesów trawiennych wynikających z błędów dietetycznych, spowodowanych np. zmianą diety czy wiekiem zwierzęcia (osobniki starsze),
- uzupełnienie diety u zwierząt z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego i trzustki
- zaburzenia mikroflory jelitowej,
- uszkodzenie enterocytów
- spadek odporności lokalnej,
- u zwierząt z zaburzeniami przewodu pokarmowego w okresie stresu
- nietolerancja pokarmowa,
- w trakcie i po antybiotykoterapii,
- wspomaganie redukcji stężenia mocznika w przewlekłej niewydolności nerek.